Aanbevolen publicaties


Uitgeverij Alpha Bridge BV Hazerswoude

Recente programma's en boeken van Berry WestraBesproken door Michel Franssen

Uitgebreide besprekingen volgen


 

BiedEnSpeelconventies_s.jpg (8259 bytes)


westra_lightner16.jpg (74923 bytes)
Bied & Speel Conventies

Het Nederlandse taalgebied heeft voortreffelijke bridge- auteurs. Door de moordende concurrentie moeten ze steeds beter producten afleveren. Berry Westra concentreert zich de laatste tijd sterk op interactieve software. Alpha Bridge heeft zijn staf uitgebreid met schaakmeester en -programmeur Hans Kuijf, die met zijn werk voor New In Chess (NicBase, TascBase) wereldwijd zijn sporen verdiend heeft. Kuijf schreef de gebruikersinterface voor de CD-reeks van Westra, die op de markt komt onder de naam Bridge Beter Software. In september 1999 bracht de ploeg van Westra een interactieve CD voor wedstrijdbridgers van alle niveau's uit: Bied & Speel Conventies. Westra gaat uitvoerig in op liefst 100 conventies, en sluit de besprekingen af met opgaven, soms met complete oefenspellen.
Lang geleden ontdekten pedagogen en psychologen al, dat de mens (in tegenstelling tot de computer) gemakkelijker leert en reageert op beeld, dan op tekst uit boeken, die -vaak ten onrechte- als 'droog' wordt ervaren. Wie aan de hand van deze CD met zijn partner de gekozen conventies erin stampt, krijgt nooit meer slechte scores en administratieve straf als gevolg van verkeerd toepassen van Ghestem, Muiderberg, vijandig tussenbieden na de 1SA-opening, of de Roman KeyCard Blackwood. Westra doet ook de verschillen uit de doeken tussen moderne doubletvariaties, zoals Competitive, Negative, Responsive en Support doubles.
De wereldkampioen van Santiago 1993 is ook een fervent aanhanger van Lightner doubles tegen vrijwillig geboden slams. Zo'n doublet eist van partner een ongebruikelijke start. Tegen 6SA duidt dat meestal op een AH-combinatie, of HV met een aas in een andere kleur, tegen een troefslem doorgaans op een renonce in een zijkleur. Als u op de kleine rechthoek klikt, ziet u van dat laatste geval een voorbeeldspel. Zuid moet met behulp van het bieden kunnen beredeneren, dat hij met H moet starten. Een C-start is verboden. Dat is de 'normale' start omdat noord die kleur heeft geboden. Daarin bezit hij zeker geen renonce, tenzij hij gepsyched heeft.
Met Bied & Speel Conventies heeft de Nederlandstalige bridger op het terrein van bieden een CD, die de CD's Bridge Master voor Windows en Tel het Spel van Mike Lawrence over af- en tegenspel evenaart.


Prijs:  ƒ99,00


SpeelBridge01_s.jpg (8138 bytes)

SpeelBridge02_s.jpg (9631 bytes)

VerbeterUwBridge_s.jpg (8020 bytes)

Hogerop01_s.jpg (7630 bytes)

BridgeBeterKalender2000_s.jpg (9364 bytes)

 Terug