Warandeloop 2007, analyse van de eerste dag (10 november)


Deze Warandeloop gaat de geschiedenis in als een modderballet, waarop zelfs de crossen van de Belgische Lotto Crosscup in Roeselare en Brussel trots zouden zijn. Veel deelnemers maakten een buiklanding in de blub, of verloren een spike. Een D2-meisje van PSV, Romy Dekkers, kwam zelfs op twee sokken over de finish:

Warande001a.jpg (172829 Byte)

Romy Dekkers

Gelukkig voor de fotografen hielden de weergoden zich beide dagen in tijdens het namiddagprogramma.

De eerste races die wij op de zaterdag zagen, waren die van de pupillen. Velen kenden wij niet, vooral omdat er van pupillen geen nationale statistieken meer worden bijgehouden. Dit was een maatregelen, die de Atletiekunie rond de jongste eeuwwisseling heeft genomen om de jongsten onder ons in bescherming te nemen tegen hun eigen eerzucht, maar ook die van hun ouders, trainers, coaches, leraren, enzovoorts. Dit heeft hun enthousiasme allerminst getemperd, blijkt mede uit de vele tienduizenden actiefoto‘s, die wij sinds mei 2005 hebben gemaakt. Ook het „pestpokkenweer" van 10 november kon hen niet thuis houden.

In regio 16, waar wij vaak de wedstrijden van het Limbracircuit gefotografeerd hebben, hebben wij Unitasatlete Kelly Roelands, een nicht van de bekende trainer/coach Herman Vleugels, maar zelden een cross zien verliezen. In Tilburg moest zij het bij de A2-pupillen echter afleggen tegen Sabine Rutten uit Veenendaal, en Lize Akkermans uit Essen bij Antwerpen. Een derde plaats in zo‘n sterk Beneluxveld blijft natuurlijk heel mooi.

Warande002a.jpg (203510 Byte)

Kelly Roelands


De nieuwbakken D1-meisjes kwamen direct na de 4x600 meter estafettes van de pupillen in actie. Nisrine Masrhalmi, een van de vele onbekende ex-pupillen, nam direct na de start de leiding, en had na de eerste doorkomst Judith Rash en Lotte Keizers in haar zog. Een ronde later probeerde Rash haar medevluchtsters af te schudden, maar dat lukte niet. In de lange eindsprint na drie kleine omlopen was zij duidelijk de sterkste. Rasch, die wij uit onwetendheid over Masrhalmi tot favoriet in deze klasse hadden gebombardeerd, hield wel Keizers van zich af.

Warande003a.jpg (183971 Byte)

Nisrine Masrhalmi (1553), Judith Rash (1562), en Lotte Keizers (1555)

De nieuwe D2-meisjes hadden wij voor een groot deel reeds als D1-meisjes in actie gezien bij het NK veldloop in Wageningen, de D-spelen in Amsterdam, en tal van kleinere wedstrijden. Van de snelsten op de 1000 meter op de baan was alleen Sophie van der Most van de partij. Zij trof een geduchte concurrente in Laura Rijvers, die op de piste geen opvallende dingen had laten zien, maar op het cross-NK in Wageningen het zilver behaalde, nadat zij een zeer lange eindrush misschien nog wel te laat had ingezet. In de eerste ronde ging Van der Most nog aan kop, maar bij de bel had Rijvers het initiatief overgenomen, en een gaatje geslagen. Aan de meet had zij de kloof vergroot tot zeven seconden. Rijvers was in 6.39 ook nog negen tellen sneller over de 1700 meter dan Masrhalmi bij de eerstejaars. Zo was Rijvers toch wel een van de grootste surprises van de dag. Minke van de Meer hield haar derde plaats vast voor Karlijn Mertens, die met 6.54 een fractie langzamer was dan haar trainingsmaatje Keizers bij de D1-categorie. Marjolein Hanssen was niet van de partij in Tilburg. In het seizoen 2006-2007 liet ze de belangrijkste crossen, de Warandeloop en het NK in Wageningen, ook aan zich voorbijgaan. Misschien een beleidskwestie, die dan in maart maar eens op de schop kan, omdat Gilze-Rijen (ook) niet zo ver van Someren verwijderd is.

Warande004a.jpg (137897 Byte)

Laura Rijvers voor Sophie van der Most

De D2-meisjes startten op een moment, dat de D1-meisjes nog aan hun slotronde moesten beginnen en daar waren wij als pure crossliefhebbers, fotografen, coaches, en toeschouwers niet gelukkig mee. Niemand werd er beter van toen de D2‘s hun slotronde inzetten op dezelfde plaats en tijd, dat de D1-meisjes dwars door de modder moesten afslaan naar de verlossende finish. Dit was een van de vele simultane races tijdens het tweedaagse festival, terwijl de enorme hoeveelheid regen van de laatste tijd juist een dringende reden had moeten zijn om deze soort r-roulette achterwege te laten, zeker omdat er een grote ziektekostenverzekeraar als hoofdsponor optrad.


Warande005a.jpg (126039 Byte)

Martijn Flipsen

Van de vijf D1-jongens, die wij in onze prognoses hadden genoemd, kwam alleen Jonas Bakker opdagen. Hij kwam in de race over 2200 meter echter niet verder dan een zesde plek. Martijn Flipsen, die bijna in zijn achtertuin liep, was in 8.55 duidelijk de sterkste. Casper van der Putten won de race bij de tweedejaars D-jongens in 8.34, en was maar liefst negen seconden sneller dan nummer twee Thymo Reigchelt.

Warande006a.jpg (185328 Byte)

Rob Spin (1701), Thymo Reigchelt (1715), Casper van der Putten (1709), en een Belg die niet de op startlijst en uitslag staat


Dan komen we bij de C-meisjes, een categorie waarvan wij, net als van de B- en A-meisjes, heel veel races gevolgd hebben, alleen al vanwege de dramatiek, die hun onderlinge treffens zo vaak te zien geven. Wat dat betreft liggen zij toch wel een stuk voor op de jongens C, B, en A, ook al lopen die jongens in absolute zin natuurlijk harder. Die meiden kennen wij dus goed, en dat maakt het doen van prognoses en verslag een stuk eenvoudiger. De eerstejaars en tweedejaars C-meiden liepen apart, wat op het NK in Gilze-Rijen niet het geval zal zijn. Beide jaargangen zijn sterk in de breedte, dus krijgen we op het NK een gedrang van jewelste om de topklasseringen, en nog meer dramatiek, dat kan niet missen.

Jip Vastenburg was inderdaad moeilijk te verslaan door andere eerstejaars uit Nederland. Ze had een matige start, maar was toch al vroeg in de voorste regionen te vinden, met Pascale Maas, Marijke Brilman, en drie Vlaamse eerstejaars cadetten: Sara van de Velde, Kim de Bie, en Louise Stubbe. Tirza van der Wolf, in 2007 het snelste D-meisje over 1000 meter met en zonder hindernissen, volgde op korte afstand als zevende.

Warande007a.jpg (193539 Byte)

Jip Vastenburg geeft gas, en Laura Wientjens (1764) en Tirza van der Wolf (1780) zijn gezien

Van der Wolf kon dat gaatje niet meer op tijd dichten, want in de tweede omloop nam Vastenburg de kop over om het tempo te verhogen. Zij schudde iedereen af, maar nam de laatste tientallen meters naar de finish te licht op. Vastenburg werd in de laatste modderpoel opeens belaagd door Van de Velde. Vastenburg kon die aanval niet meer pareren, omdat zij vrijwel vanuit stilstand moest aanzetten, terwijl Van de Velde al op topsnelheid lag.

Warande008a.jpg (170161 Byte)

Vastenburg zet te laat aan om de voluit sprintende Sara van de Velde van zich af te houden

Na De Bie kwam Brilman als vierde binnen, en won Van der Wolf de spurt om plek vijf nog juist van Maas, die er nu toch echt helemaal bij hoort. Laura Wientjens, die de hele wedstrijd kort achter Van der Wolf liep en na Stubbe als achtste finishte, is ook al iemand die we voor het NK in de gaten zullen moeten houden.

Warande009a.jpg (197281 Byte)

Marijke Brilman: toch maar even tweede Nederlander bij de C1-meisjes, en derde van alle Nederlandse C-meisjes

Renske van Os, in 2007 bij de D-meisjes ranglijstaanvoerster op de 600 meter , en vorig seizoen overtuigend winnares van het Limbra-circuit over acht crossen, kwam als 22ste niet in het stuk voor. Zij kan heel veel beter, en als zij de komende maanden traint voor de cross en niet voor een flinterdun indoorgebeuren, moet zij nog niet voor een hoge klassering op het NK worden afgeschreven. Dat geldt ook voor Anne-Lique Weeren en Sam Bouwhuis, maar dat hadden wij in de voorbeschouwing al gezegd.

Warande010a.jpg (200445 Byte)

Van der Wolf staat op het punt om - op de valreep - alsnog langs de dappere Pascale Maas te flitsen

Vastenburg hoefde naar ons idee niet tot het uiterste te gaan in de race die zij eigenlijk had moeten winnen. We hebben haar in elk geval wel eens vermoeider over de finish zien komen. Net als in Wageningen had zij graag in de ploeg van Triathlon aan de 4x600 meter willen meedoen, maar dat was niet mogelijk. Weeren had de individuele race overgeslagen om zich voor de estafette te sparen, en niet lang voor Tilburg had de Amersfoortse club versterking uit Nijkerk gekregen van de zusjes Brilman. Daarvan startte de oudste, Marijke, als slotloopster, en was het maximum van twee meisjes bereikt. Drie of vier meisjes in een gemengde ploeg was niet toegestaan. Vraag niet waarom, en welk geslacht dan beschermd had moeten worden, want vier meiden in het Amersfoortse blauw hadden wel eens een hele sportieve openbaring kunnen geven.


Door de overhaaste startprocedure misten wij het vertrek van de C2-meisjes. Die kregen wij pas in beeld toen de achterhoede van de C1-meisjes zich door de laatste modderplas voor de finish worstelde. Wij zagen een kopgroep van zes, met vijf geelhemden van de Vlaamse topsportschool. Imana Truyers nam (eigenlijk de hele race) het kopwerk voor haar rekening, en had Laura van Haveren, Dorien Devloo, Steffie Corthout, Jenna Wijns, en de eerste Nederlandse Marlin van Hal in haar slipstream. Juul Lavrijsen en Laura Hoogers volgden op enkele meters, en hadden op hun beurt een kleine voorsprong genomen op Fieke Wolters, Aly Boersma, en Susanne van der Lee. Een ronde verder, halfweg koers, hadden Lavrijsen en Hoogers aangeklampt bij de staart van de onveranderde kopgroep, al kreeg Hoogers toch moeite om te volgen. Hoogers had het hele outdoorseizoen, voor wat haar ambities betreft, in rook zien opgaan door ademhalingsproblemen op het moment dat zij in de race begon te verzuren. Misschien had zij voor deze keer nog iets te hoog gegrepen om bij de toch wel heel sterke Lavrijsen aan te klampen, en daardoor weer wat last van haar oude kwaal gekregen.

Warande011a.jpg (135873 Byte)

Juul Lavrijsen en Laura Hoogers in verbeten eendracht op jacht naar de kopgroep

Na drie van de vier ronden ging Truyers nog steeds aan de leiding, maar had zij Van Haveren en Devloo nog altijd in haar zog. Van Hal en Lavrijsen volgden op enige afstand, terwijl Corthout en Hoogers nog meer terrein hadden moeten prijsgeven. Boersma, die zich had losgemaakt van Wolters, zat dit tweetal bij de bel op de hielen.

De Friezin leek zich af te vragen waarom wij haar niet in de voorbeschouwing tot kanshebster of outsider hadden gebombardeerd. Wij hadden haar ook niet vergeten (dat laten wij graag aan anderen over), maar wij konden gewoon niet weten, dat zij in Tilburg al zo ver in de opbouw was. Dat was aan haar progressie over de periode van drie maanden, waarin wij baanwedstrijden van haar hadden gezien (Nijmegen Global Athletics, Nacht van Heusden-Zolder, en de C-spelen in Amsterdam), niet af te lezen. Bovendien waren haar verrichtingen in het veldloopseizoen 2006-2007 minder opvallend dan die van Hoogers bijvoorbeeld. Het ligt redelijk voor de hand, dat deze Boersma stiekempjes de Warandecross 2007 had uitgekozen om in elk geval een serieuze poging te doen om uit de schaduw te stappen van haar oudere zus Wilmke Boersma, die een dag later bij de B-meisjes het nationale tricot mocht aantrekken. In Tilburg lukt dat redelijk, maar in Soest, toen de zusjes als B- en C-meisje direct tegen elkaar moesten lopen, liet Wilmke er geen twijfel over bestaan, wie van de twee het dit seizoen voor het zeggen heeft in Wommels. Zij won niet alleen met grote voorsprong op haar zusje Aly, maar gaf ook de rest van het bepaald niet zwakke veld een flink pak slaag. Ook Jamie van Lieshout, die in Brussel een fraaie tweede plaats bij de aldaar scholieren genoemde B-meisjes behaalde, kreeg geen schijn van kans. Van Lieshout vertelde na afloop van haar race in Soest trouwens, dat haar eerste prioriteit deze winter ligt bij de 1500 meter indoor, en dat ze piekt op het NK in Gent. Neem van ons dan maar aan, dat Van Lieshout daardoor alleen nog maar sterker zal zijn op het NK cross, op 2 maart in Rijen. Boersma, waarvan de opvallende progressie richting Soest waarschijnlijk weer toe te schrijven was aan de aanpak van Eddy Kiemel, moest in Breda wel weer duidelijk haar meerdere erkennen in Maureen Koster, waarvan het slechte presteren in Soest slechts te wijten was aan een korte vakantie in de kurkdroge hitte van Egypte rond de kerst.

Warande012a.jpg (143763 Byte)

Imana Truyers probeert, met Marlin van Hal nog in haar spoor, de veel te grote kopgroep bij de C2-meisjes uit te dunnen

Een ronde verder hadden Truyers en Van Haveren ook Devloo afgeschud, en vochten zij in een lange eindsprint om het goud. Van Haveren toonde zich daarin oppermachtig. Devloo handhaafde zich op de derde plaats, zodat er geen Nederlanders op het erepodium van deze race kwamen. Vijf seconden later volgde Lavrijsen, ver voor Van Hal, die volgens Lavrijsen gevallen was. We hebben vergeten om te vragen in welke ronde dat was gebeurd, maar aan de foto‘s te zien moet het de laatste zijn geweest. Lavrijsen had Van Hal, die hemelsbreed amper tien kilometer van haar vandaan woont, voor het eerst in jaren geklopt, en ook nog in zo‘n belangrijke wedstrijd, maar die valpartij liet bij Lavrijsen toch een licht gevoel van ontevredenheid achter. Op zich een goed teken, want wij hadden haar sinds de IAAF-cross in Brussel niet meer met zo‘n dadendrang vervuld gezien. Lavrijsen, die in anderhalf jaar tijd is uitgegroeid van een klein brutaal meisje tot een grote, nog veel brutalere meid, vertelde dat ze eigenlijk nog maar drie keer per week trainde, tegen de zes keren van haar Vlaamse rivales. Ze gaf ook toe, dat ze inderdaad nog iets te zwaar was, maar dat ze dat er met een extra duurtraining per week wel af zou krijgen. „Misschien kan ik die Belgische meiden dan wel in Brussel verslaan," waar zij op 23 december opnieuw in het modderballet bij het koninklijk paleis stapt.

Warande013a.jpg (177820 Byte)

Lavrijsen heeft het helemaal voor elkaar - Aly Boersma, Van Hal, en Hoogers zijn nog niet in zicht - "Nu de Belgskes nog" (en Vastenburg, redactie)

Nadat nummer vijf Corthout de finish had gepasseerd, zagen wij een fraaie spurt tussen Van Hal, Hoogers, en Boersma om de zesde plek. Hoogers viel de teruggevallen Van Hal als eerste aan, en leek het te gaan redden, temeer omdat Boersma ingesloten was tussen de beide anderen. Met een manoeuvre buitenom wist Boersma Hoogers (7e) en Van Hal (8e) nog juist te passeren. De tijd was voor alle drie gelijk: 9.03, een halve minuut meer dan winnares Van Haveren, en zeventien seconden meer dan nummer vier Lavrijsen.

Warande014a.jpg (190923 Byte)

Onverwacht scenario: Hoogers (7e) en Boersma (6e) gunnen Van Hal (8e) zelfs niet de eer van tweede Nederlander bij de C2-meisjes


Vraag ons niet wie van de Nederlandse C1- en C2-meisjes de meeste reden tot tevredenheid had, laat staan welke daarvan wij nu al zouden moeten tippen als nationale kampioene in Gilze-Rijen op 2 maart 2008. Het zou heel wat helpen als zij elkaar zouden blijven opzoeken in bijvoorbeeld Stiphout, Deurne, Brussel, Soest, Breda, Haelen, Best, en wellicht het NK indoor voor B-meisjes in Gent op 16 februari.

Behalve Vastenburg en Lavrijsen, die individueel de beste Nederlanders waren, kunnen ook Brilman, Van der Wolf, Maas, Wientjens, Julia van Velthoven, Boersma, Hoogers, en Wolters terugkijken op een geslaagde vertoning, of zelfs meer dan dat, en het zou natuurlijk heel stupide zijn om Van Hal niet meer mee te tellen. Twee atletes van het Sittardse Unitas, Senna Driessen en Suzanne Timmermans, zouden met een hele wintertraining achter de rug ook een rol kunnen spelen in Gilze-Rijen. Van Driessen, een jongere zus van EJK-deelneemster Naomi Driessen, weten wij echter dat zij bijna voortdurend last heeft van shin-splints, en van Timmermans hebben wij sinds juni 2007 geen uitslagen meer gezien, noch iets anders vernomen.

Vastenburg liet in oktober nog weten dat zij in Gent bij het NKI de 800 meter wilde lopen, maar intussen heeft zij ingeschreven voor de 3000 meter, en dat is voor iemand met haar specifieke kwaliteiten een oneindig veel betere keus. En dan zien degenen, die vaker voor een NK indor in gent hebben ingeschreven, natuurlijk nog een andere bui hangen. Hopelijk doen de gedelegeerden niet moeilijk wanneer er te weinig inschrijvingen komen, en voegen zij het NK 3000 meter voor B-meisjes dan samen met dat van de vrouwen, of kunnen de inschrijvers alsnog naar de 1500 meter switchen. Iemand afwijzen omdat er niet voldoende tegenstanders zijn, wordt terecht als een veel minder populaire maatregel ervaren, dan iemand afwijzen omdat deze weinig op een NK te zoeken heeft. Maar het zou natuurlijk nog leuker zijn, als meer B-meisjes inschreven voor de 3000 meter. Voor de velen is dat trouwens sowieso de beste keus. De organisatie heeft op de website www.nkindoor.nl op 2 februari bekendgemaakt welke onderdelen op 16 februari doorgaan, en welke atleten eraan meedoen. Vastenburg en de andere inschrijfsters voor de 3000 meter B-meisjes zijn inderdaad doorgeschoven naar de 1500 meter. Dit mag best een kleine omslag worden genoemd, want de laatste jaren was het zo, dat degenen, die hadden ingeschreven voor een ondedeel dat niet doorging bij gebrek aan deelname, en niet hadden ingeschreven voor een aantal onderdeel, doorgaans werden afgewezen voor het hele NK. De Nijmeegse Stijntje Mertens had volgens ons geheugen voor de 800 en 3000 meter ingeschreven, en hoefde dus niet naar de 1500 meter te worden doorgeschoven.

We hebben na haar wedstrijd tijdens de Sprint-cross in Breda ook geinformeerd naar de plannen van Juul Lavrijsen voor het NK indoor, maar de enige plannen die zij op korte termij had, was het uitgebreid vieren van carnaval, dat pas tien dagen voor het NKI in Gent voorbij is. Zij liet ook doorschemeren dat we al helemaal niet op de deelname van Jessie Fairley hoefden te rekenen, omdat die zo goed als gestopt is met atletiek. Lavrijsen wil zelf niet opnieuw afgaan zoals bij de C-spelen in Amsterdam, en heeft wellicht daarom ook besloten tijdens het NK veldloop in Rijen bij de B-meisjes te starten. Een dubbele start, zaterdag bij de C-meisjes, en zondag bij de B-meisjes, had wellicht tot de mogelijkheden behoord als zij beter in vorm had verwacht te zijn, maar die vorm was in Breda nog ver te zoeken, en zal na de carnaval zeker niet beter zijn. Lavrijsen is niet bang voor Vastenburg en al die andere eerstejaars C-meisjes die in Tilburg en Soest niet ver achter haar finishten qua tijd, maar ze weet dat ze zonder voldoende voorbereiding weinig tot geen kans tegen deze meiden maakt. In Soest finishte Vastenburg, die een slechte start had, wel heel dicht achter Lavrijsen, en dat gaf een gevaarlike trend aan. Om er zeker van te zijn dat ze tijdens de C-spelen van 2008 wél goed in vorm is, wil Lavrijsen in de zomervakantie door gaan trainen. "We gaan naar de bergen tussen Frankrijk en Spanje," zei ze. De Pyreneeën dus, en wei weet, vindt ze daar wel de weg naar Font Romeu, waar zo veel Belgen en Fransen in de zomer een trainingskamp hebben gehouden, in plaats van rond te gaan hangen op de niet zo heel schone stranden niet ver daarvandan. De snelste B-meisjes bleken in Soest en Breda toch wel iets sterker dan de snelste C-meisjes, dus heeft Lavrijsen haar keus niet gemaakt omdat ze bang voor iemand was. Lavrijsen is zelf niet helemaal content met haar vorm en prestaties van de winter 2007-2008, en ze weet waaraan het ligt. De B-meisjes lopen in Rijen echter ruim een kilometer meer dan de C-meisjes, en zij denkt, waarschijnlijk terecht, dat zij met haar trainingsachterstand beter langer dan korter kan lopen. Volgens haar vader kan ze op die manier ook beter het plezier in de sport behouden.

De organisatoren van het NK veldloop hielden op 13 januari hun try-out tijdens de Spiridoncross. In de uitslagen kwamen wij ook de naam van Anne-Lique Weeren tegen. Zij finishte nog een heel stuk achter winnares Julia van Velthoven als derde, maar in zeven weken tijd zou Weeren nog veel goed kunnen maken. Van Velthoven (Attila) is trouwens wel iemand om serieus rekening mee te houden. Dat zal Vastenburg ook wel doen, nu ze in Soest pas na een lang eindsprint zeker was dat ze van deze nieuwkomer had gewonnen. Van Velthoven loopt in Rijen op 1 maart een thuiswedstrijd, en heeft dan dus een flink voordeel. Marlin van Hal heeft zich door haar verrichtingen in Tilburg en Soest in een underdogrol gemanoeuvreerd, maar we zijn niet zo naïef om daar in te trappen. In Breda was ze op 20 januari oppermachtig ten opzichte van de C-meisjes die wél kwamen opdagen, waaronder Van Velthoven, haar clubgenote Irene van Lieshout, en Tirza van der Wolf.

Het virtuele klassement van de eerste grote confrontatie tussen de C1- en C2-meisjes (in Tilburg) ziet er zo uit:

Women 1993-1994

2200 m

1.

Juul Lavrijsen

1993

Seven Hills Running

8.46

2.

Jip Vastenburg

1994

GAC Hilversum

8.51

3.

Marijke Brilman

1994

Triathlon

8.57

4.

Tirza van der Wolf

1994

SC Reeuwijk

9.01

5.

Pascale Maas

1994

HAC

9.01

6.

Aly Boersma

1993

Horror

9.03

7.

Laura Hoogers

1993

Generaal Michaelis

9.03

8.

Marlin van Hal

1993

De Keien

9.03

9.

Laura Wientjens

1994

Spado

9.08

10.

Fieke Wolters

1993

Nijmegen Atletiek

9.10

11.

Julia van Velthoven

1994

Attila

9.13

12.

Annemiek van de Velde

1993

Delta Sport

9.20

13.

Irene van Lieshout

1993

De Keien

9.23

14.

Susanne van der Lee

1993

ACW '66

9.32

15.

Elif Erken

1993

Seven Hills Running

9.34

16.

Anke de Boer

1994

Almere '81

9.36

17.

Anna Wientjens

1994

Spado

9.37

18.

Heleen Wildoer

1994

SAV

9.39

19.

Rebecca Atteveld

1993

Atverni

9.39

20.

Marlijn van der Mei

1994

Athlon

9.40

21.

Linda de Vlieger

1994

Delta Sport

9.47

22.

Judi Becx

1994

Attila

9.47

23.

Daniëlle Flipse

1994

AV '56

9.49

24.

Anne Luijten

1994

AV '40

9.56

25.

Robin Flipsen

1994

Atledo

9.57

26.

Anniek de Jong

1993

AV '55

9.58

27.

Shanice Stephenson

1994

Almere '81

9.59

28.

Shannon Lakerveld

1994

AV Aalsmeer

10.01

29.

Renske van Os

1994

Generaal Michaelis

10.03

30.

Stevie Engels

1994

Attila

10.08

31.

Wieke Philippart

1994

Sprint

10.09

32.

Marije Wever

1993

NEA Volharding

10.11

33.

Roos Sprengers

1993

ACW '66

10.13

34.

Rozemarijn Snijder

1994

THOR

10.14

35.

Saskia Weinans

1994

Atletico '73

10.15

36.

Kim de Ruijter

1993

Attila

10.15

37.

Pieternel Oden

1994

Horror

10.20

38.

Mariëlle Jonkers

1994

Sprint

10.21

39.

Sanne van Mourik

1994

Delta Sport

10.22

40.

Sophie van der Horst

1993

Loopgroep Aart Stigter

10.25

41.

Wendy Bijsterveld

1993

AV '40

10.28

42.

Renate Gallé

1993

Attila

10.31

43.

Susan van de Lagemaat

1993

Pallas '67

10.32

44.

Frederieke van Oorschot

1994

THOR

10.33

45.

Silvie Coppelmans

1994

Attila

10.33

46.

Eefje Overgaauw

1994

Sprint

10.35

47.

Kaylee van de Par

1993

Spiridon

10.37

48.

Rozemarijn van den Bos

1994

Fortuna

10.44

49.

Hilde Doeleman

1994

Delta Sport

10.54

50.

Simone Freijse

1994

Attila

10.59

51.

Suzan Dijkstra

1994

Scorpio

11.00

52.

Laila Dekkers

1993

PSV

11.08

53.

Vivian Boer

1993

Pallas '67

11.08

54.

Jeske Swart

1994

Attila

11.25

55.

Iris Etman

1993

Attila

11.30

56.

Tessa van Berlo

1993

GAC Gemert

11.35

57.

Suzanne de Rijg

1994

Sprint

12.04

58.

Elanor Miltenburg

1994

Attila

12.11

59.

Violetta Egberts

1994

Attila

12.32

60.

Claudia Zoontjens

1993

Attila

12.33

61.

Marije van Huigenbosch

1993

Almere '81

12.47

62.

Kim Verhofstad

1993

GAC Gemert

12.59

Trek zelf je conclusies, maar vergeet niet dat het NK pas op 2 maart is. Het valt wel op, dat er na Lavrijsen maar liefst vier C1-meisjes komen. Als de virtuele uitslag van Tilburg model mag staan voor Gilze-Rijen (wat ons niet eens echt zal verbazen), gaan Lavrijsen en Vastenburg straks heel diep voor goud, terwijl Boersma, Brilman, Van Hal, Hoogers, Maas, en Van der Wolf om het brons zullen knokken. We zien wel wie het beste omgaat met deze druk...


Alsof deze druk nog niet groot genoeg is, hebben ze achter de schermen opnieuw een duit in het loterijzakje gedaan. De C-meisjes lopen in Gilze-Rijen slechts 2100 meter. De D-meisjes komen er nog veel slechter vanaf, zij mogen maar 1200 meter lopen, zelfs nog 300 meter minder dan in Wageningen 2007. In de Limbracross van Helden, op 13 januari 2008, mochten zelfs de B-pupillen nog 1500 meter crossen. Zo'n afstand van 1200 meter kun je nauwelijks een cross noemen, meer een loterij, maar dat is kennelijk precies wat de organisatoren tegenwoordig willen: sensatie in plaats van kwaliteit. Na een geruchtmakende en zeer onsmakelijke affaire in de Nijmeegse gemeentepolitiek, waarvan wij allemaal dachten dat die juist op een breed publiek georienteerd was, en niet op het eigenbelang, is er wat ons betreft geen twijfel meer mogelijk hoe het gros van de bestuurders van deze tijd in elkaar steekt. Het is ook een nieuw bewijs hoe gevaarlijk het vanuit democratisch oogpunt is, om steeds meer wettelijke bevoegdheden over te dragen aan lokalisten in de politiek, de publieke sector, de private sector, en het verenigingsleven. Het bevordert de rechtsongelijkheid en willekeur, zeker ook in de sport, die voor velen juist een laatste toevlucht is voor eeuwig, en de laatste jaren weer sterk toenemend gesjoemel elders in de samenleving.

Overigens lopen de D-jongens in Gilze-Rijen 2100 meter, en de C-jongens 3300 meter. Wij vragen ons af waarom de meisjes in deze leeftijdsfase dan zulke korte afstanden moeten lopen, want dat meisjes veel eerder volwassen beginnen te worden dan jongens, mag toch langzaamaan wel bekend zijn, zelfs bij bestuurders met een gemiddeld IQ, die wetten ter bevordering van gelijke behandeling alleen maar lastig vinden.

Om een lang verhaal kort te maken: bij de C-meisjes worden Juul Lavrijsen, Jip Vastenburg, Marijke Brilman, Tirza van der Wolf, Pascale Maas, en Laura Hoogers zeker door te korte afstanden benadeeld, omdat zij specifieke kwaliteiten hebben voor het langere werk. Bij de D-meisjes geldt dat misschien nog wel meer voor Laura Rijvers, Sophie van der Most, Marjolein Hanssen, Karlijn Mertens, Nisrine Masrhalmi, Judith Rash, Lotte Keizers, en voor welke lichtgebouwde crossliefhebster eigenlijk niet? Zij hebben als extra nadeel dat hun afstand op het NK écht heel kort is, en dat zij het deels moeten opnemen tegen atletes die niet veel op hebben met crossen, maar door een grote voorsprong in de groei extra in het voordeel zijn door de te korte afstand én het gedrang van start tot finish. De vergrote kans op valpartijen, al dan niet in combinatie met letsel door trappen of vertrappingen met spikes moet een van de hoofdsponsors, een grote zorgverzekeraar, toch een grote doorn in het oog zijn. Het lijkt wel of er achter de schermen een tegenactie in gang is gezet onder het motto: "Neem de jeugd zijn spel af, tot elke prijs." Wij vinden dat deze nieuwe kortingsmaatregel van tafel moet. Als de organisatoren zo snel mogelijk naar de dis, tapkast, en 70+ disco willen, en zij echt menen dat de duur van het programma dat in de weg staat, moeten de masters maar wat afstand inleveren. Zij hebben aan 9000 meter echt wel genoeg, om uit te maken wie op het lange werk de sterkste is. Dan kunnen de D-meisjes in elk geval nog 1700 meter lopen, en de C-meisjes 2500 meter. Wij kunnen ons een mooier doel voor zo'n schijnoffer (meer ruimte voor de crossende jeugd) niet voorstellen. Het zou ook leerzaam kunnen zijn, om het geschreeuw van modale 800 meterlopers om kortere korte crossen eens echt te honoreren (voor de duidelijkheid: Okken en Som hoor je dat echt niet roepen). Breng de afstand eens terug tot 1000 of 1200 meter, wat ze toch zo graag willen, dan piepen ze na afloop wel anders. Want waarom was dat ook al weer, geen nauwe doorgangen in de eerste 1500 meter van de cross, en geen greppels in het parcours, en al die andere veiligheidsmaatregelen? Wie zou er dan arrogant zijn: Johan Cruijff die (niet ten onrechte) zegt dat het lijkt alsof hij steeds met een kleuterklasje te maken heeft, of de bestuurder die niet wil luisteren, en alleen oog en tijd heeft voor zijn eigen veiligheid?


Door de grote haast van de jury aan het vertrekpunt misten een groot deel van de race van de C1-jongens, en ook de finishfoto's van de snelsten uit deze groep. Het was gewoon te onoverzichtelijk, en je kon niet zomaar op elke plek van het kleine rondje oversteken of doorlopen. De Belg Philip Cortvriendt had bij de eerste keer dat hij onze camera passeerde, al afstand genomen van zijn naaste concurrenten: Jaap Gerben Vellinga, Jorijn de Maré; Tommy Staal, Thomas Ticheloven, Victor IJdens, Milan Roelofs, Ron van der Have, Rik van der Steen, en Wadie Moussaoui.

Warande015a.jpg (154211 Byte)

Philip Cortvriendt: ook in Nederland oppermachtig

De onderlinge verschillen waren al vrij groot. Vaak liepen de sterkere atleten als eenling in een groepje van gedubbelden. De kaarten waren grotendeels geschud, de onderlinge verschillen werden alleen maar groter, op enkele uitzonderingen na. Cortvriendt, die in 2006 en 2007 in Oostende de Belgische crosstitel behaalde bij de miniemen, het Belgische equivalent van de D-junioren, was heer en meester, en voltooide de 2800 meter in exact 10.00 minuten.

Warande016a.jpg (181236 Byte)

Jaap Gerben Vellinga is hier nog de beste Nederlander

De Maré wist Vellinga nog te passeren, en volgde als tweede op zes seconden, Vellinga als nummer drie op negen seconden. Een mooi staaltje van De Maré, want Vellinga was op grond van verrichtingen op de 1000 meter op de baan (er was geen ander handvat) duidelijk favoriet voor het predikaat beste Nederlander bij de C1-jongens.

Warande017a.jpg (181391 Byte)

Jorijn de Maré (1870) beste Nederlander na sterke slotronde

De kleine Staal kreeg als nummer vier achttien seconden aan zijn broek. Vorig jaar, bij de D2-jongens, liet hij De Maré, Vellinga, en al die anderen ruim achter zich, maar de veranderingen in het parcours waren niet in zijn voordeel. In een race die zich uitsluitend afspeelde op een kleine aanloopronde met veel greppels, modderpoelen, en scherpe bochten, waren degenen in het voordeel, die in het afgelopen jaar het meest gegroeid waren, en daar hoorde Staal in elk geval niet bij.

Na zijn eigen race in Breda hebben wij even met Staal kunnen praten, en toen bleek dat wij de situatie goed hadden ingeschat. Hij vertelde dat hij inderdaad wel eens last had van de grotere fysieke kracht van degenen die een voorsprong op hem hebben in de groei. Wij stelden hem gerust met de mededeling dat zo'n voorsprong niets met meer talent te maken heeft, en dat deze wel weer verdwijnen zal als Staal zelf volgroeid is: "Over vier jaar loop jij ze helemaal zoek." Wij vroegen hem of hij deelname aan de Olympische spelen van 2020 op het oog had, als hij ruim twaalf jaar ouder is. Hij antwoordde dat dat inderdaad zijn wens was, maar dat hij er ook in 2016 al bij wil zijn. Dat is even wat anders dan die overbekende coca-cola-verhalen dat carnaval niet schadelijk is voor een topsporter ("Van al dat dansen tijdens de carnaval val je ook af...")

Warande018a.jpg (131752 Byte)

Tommy Staal: inderdaad nog te klein voor specifieke eisen van nieuw, niet zwaarder, maar wel veel moeilijker parcours

Wat voor Staal gold, gold zeker ook voor Van der Steen, die ruim beneden onze verwachtingen bleef, die wel gebaseerd waren op omstandigheden waaronder ook de kleine mannen goed uit de voeten konden, zoals in 2006 nog. Van der Steen passeerde nog wel Van der Have, maar moest veel terrein prijsgeven op Ticheloven, IJdens, en Roelofs, en zelfs 51 seconden op winnaar Cortvriendt. Misschien werd de kleine Van der Steen wel gemangeld in het gedrang na de start, zou zo maar kunnen. Geldt trouwens ook voor Staal. Dat Staal en Van der Steen gewoon op hun waarde geklopt zijn, achten wij zeer onwaarschijnlijk, vooral in het geval van Van der Steen. Tijd om aan iedereen vragen te stellen had je niet, want de volgende groep was alweer onderweg.

Warande019a.jpg (175565 Byte)

Rik van der Steen alleen maar op zijn waarde geklopt? Klinkt niet aannemlijk.


Een kleine atleet hoeft niet altijd een slechte start te hebben. Als grotere atleten bij de start niet op hem letten, en hem niet hinderen, kan voor hem de weg zomaar open komen te liggen. Aan de andere kant kan iedereen uiteraard een slechte start hebben, of op een smal parcours in de knel komen, zelfs iemand die groot, en sterk in de armen is. De kans dat zo iemand dat overkomt, is wel vele malen kleiner. Daarom is het uitgangspunt van de IAAF-regels nog steeds: gelijke kansen voor iedereen, zodat de beste mag winnen. "Geen elementen toevoegen die er niet thuishoren," staat er letterlijk, maar die anti-loterij-principes worden steeds meer uitgehold, en zelfs (of moeten we zeggen: juist?) de internationale gedelegeerden lijken wel blind of de weg kwijt. De "regel-innovators" zouden met hun overgewicht en sigarenlucht zelf eens de alsmaar toenemende druk moeten voelen, die zij op het "lagere" volk leggen. Dat zouden ze niet overleven, en dan zouden we weer enkele "onmisbare" lijders verloren hebben.


Wij misten, zonder er wat aan te kunnen doen, in Tilburg ook de start van de C2-jongens. De kleine Belg Nathan Reuter ging bij na eerste van vijf kleine ronden aan kop, voor de lange Jesse van de Ven, die op zijn beurt Riccardo Sprong op zijn hielen had. Wij hadden Van de Ven tot favoriet van het Nederlandse onderonsje bestempeld, vooral vanwege zijn enorme voorsprong op de andere lopers van 1993 op de 1500 meter op de baan. Dit woog voor ons zwaarder dan de 2.00.47, waarmee Riccardo Sprong in 2007 de 800 meter aanvoerde bij de jongens van 1993.

Warande020a.jpg (166786 Byte)

Favorieten Nathan Reuter (1932), Jesse van de Ven (1916), en Riccardo Sprong (1913) direct voorin bij de C2-jongens

Een ronde verder ging Van de Ven aan kop, voor Reuter en Sprong. Ze hadden hun voorsprong flink uitgebouwd.

Warande021a.jpg (143369 Byte)

Van de Ven heeft het veld verder uit elkaar gerukt; alleen Reuter en Sprong kunnen nog volgen

Hardlopen bij de C2-jongens is al serious business. Wie vroeg moet lossen, komt meestal niet meer terug, want het is geen wielrennen, waarin achtervolgers hun tempo door bepaalde fysische wetten opeens met twintig procent of meer kunnen verhogen. De directe achtervolgers Brian Kamstra, Tom Koetsenruiter, Robbert Struyven, en Joran Driesen wisten na twee ronden dus wel, dat ze in elk geval niet meer zouden gaan winnen.

Warande022a.jpg (141880 Byte)

Brian Kamstra, Robbert Struyven, Tom Koetsenruiter, en Joran Driesen doen al niet meer mee voor plek één

Deze foto van de achtervolgers is door de regen wat minder scherp. We hadden juist onze toevlucht genomen in een boedelbak met daarin afvalzakken met plastic bekers en flesjes, die op zo'n topsportdag met duizenden worden gebruikt, en natuurlijk niet in de natuur mogen worden achtergelaten. Onze camera was juist gerepareerd, en we wilden hem niet opnieuw inleveren voor een reparatie van pakweg tweehonderd euro. De dure dingen zijn namelijk niet waterdicht. Het defect deed zich overigens voor in een kurkdroge periode, en ieder geval tijdens de dagen dat wij wedstrijden fotografeerden. Dit defect had dus niets van doen gehad met regenwater.

Van de Ven had zich bij de derde passage licht afgescheiden van zijn vluchtmakkers, waarvan Sprong de tol ging betalen voor te lang in het spoor van sterkere concurrenten te blijven. Kamstra en Koetsenruiter liepen al op hem in.

Warande023a.jpg (134474 Byte)

Sprong heeft uit de kopgroep moeten lossen en wordt aanstonds opgeslokt door Kamstra en Koetsenruiter

Van de Ven trok stevig door. Bij de bel had hij Reuter al op zes seconden gezet. Niemand twijfelde meer aan zijn zege. Koetsenruiter en Kamstra hadden Sprong bijna bij de kladden.

Warande024a.jpg (129422 Byte)

Van de Ven op weg naar de zege

Van de Ven voltooide de 2800 moeilijke meters in 9.53. Hij was van alle C-jongens de enige, die de klus binnen tien minuten geklaard had. Reuter hield zijn tweede plek vast, maar was met zijn tijd van 10.05 wel vijf tellen trager dan zijn landgenoot Cortvriendt bij de C1-jongens. Ook De Maré was in de C1-klasse maar één tel langzamer dan Reuter, wat de prestatie van De Maré nog meer glans gaf.

Warande025a.jpg (151127 Byte)

Reuter 'slechts' beste Belg bij de C2-jongens of 2e-jaars cadetten - het is niet altijd sinterklaas bij de 'Ollanders' in Noord-Brabant

Koetsenruiter klopte Sprong royaal in de spurt om de derde plaats. Een logisch gevolg van de inspanningen die Sprong had gedaan, en waar  het psychologische nadeel van een niet geslaagde missie (niet hebben kunnen winnen) nog eens bij kwam. Ook Kamstra moest de tol betalen voor zijn onvrijwillige hulp aan Koetsenruiter. Hij gaf in de laatste ronde negen tellen toe op Koetsenruiter en Sprong, en finishte in 10.19. Ook de nummers drie en vier van de C1-jongens, Vellinga (10.09) en Staal (10.18), waren een kleine tien minuten eerder nog sneller klaar dan Kamstra, met hun eigen race over 2800 meter.

Warande026a.jpg (160302 Byte)

Koetsenruiter heeft Sprong bedankt voor diens werk als richtpunt, en eist nu zijn podiumplaats en snoepgoed op


Het virtuele klassement van de eerste grote confrontatie tussen de C1- en C2-jongens ziet er zó uit:

Men 1993-1994

2800 m

1.

Jesse van de Ven

1993

Spado

9.53

2.

Jorijn de Maré

1994

Atverni

10.06

3.

Jaap Gerben Vellinga

1994

Horror

10.09

4.

Tom Koetsenruijter

1993

THOR

10.09

5.

Riccardo Sprong

1993

Clytoneus

10.09

6.

Tommy Staal

1994

Delta Sport

10.18

7.

Brian Kamstra

1993

AAC '61

10.18

8.

Thomas Ticheloven

1994

AAC '61

10.25

9.

Victor IJdens

1994

Prins Hendrik

10.38

10.

Bas Bakker

1993

AV Aalsmeer

10.40

11.

Fenno Polderman

1993

Clytoneus

10.43

12.

Milan Roelofs

1994

Delta Sport

10.44

13.

Lion van Egmond

1993

AV '40

10.45

14.

Teun Schrover

1993

Attila

10.50

15.

Rik van der Steen

1994

Lopersgroep Deurne

10.51

16.

Roy van der Have

1994

Fortuna

10.57

17.

Wadie Moussaoui

1994

AV Weert

11.00

18.

Robin Ruyter

1993

Prins Hendrik

11.00

19.

Mattias van Apers

1993

11.01

20.

Daan Koetsenruijter

1994

THOR

11.05

21.

Neal Bouterse

1993

Spiridon

11.05

22.

Teun Geurts

1993

Seven Hills Running

11.05

23.

Laurens Edwards

1993

Sprint

11.06

24.

Joost Geluk

1993

Delta Sport

11.07

25.

Omar Brons

1993

Almere '81

11.15

26.

Tipp Bongers

1993

Seven Hills Running

11.16

27.

Rik Snel

1993

Fortuna

11.18

28.

Mitchell Tiel

1994

Pijnenburg

11.19

29.

Onno Meeuwis

1993

Generaal Michaelis

11.19

30.

Jurriaan Wouters

1993

Triathlon

11.21

31.

Milan Brons

1994

Almere '81

11.22

32.

Bas de Waal

1994

Almere '81

11.23

33.

Kai van de Wiel

1993

Sprint

11.24

34.

Jesse Faber

1993

Spado

11.24

35.

Benjamin Leune

1994

Pallas '67

11.26

36.

Patrick Sinnema

1993

Athlon

11.26

37.

Jelger Elings

1993

Pallas '67

11.30

38.

Benjamin Renique

1993

Tilburg Road Runners

11.30

39.

Tim Koenis

1994

Hera

11.34

40.

Christian Rasch

1993

Pijnenburg

11.34

41.

Bob van Pelt

1993

Attila

11.37

42.

Nick van de Hoogen

1993

Nijmegen Atletiek

11.43

43.

Mathijs Ticheloven

1993

AAC '61

11.44

44.

Rens Veeke

1993

Sprint

11.46

45.

Martijn Verboom

1994

Triathlon

11.48

46.

Arthur Niessen

1994

Scorpio

11.51

47.

Giannico Pronk

1994

Attila

11.54

48.

Marc Klop

1993

Passaat

11.56

49.

Pieter Coppelmans

1993

Attila

11.57

50.

Gijs Vugts

1993

Sprint

12.00

51.

Marijn de Rijke

1993

Delta Sport

12.00

52.

Jeffrey Smetsers

1993

Fortuna '67

12.04

53.

Ruben Kramer

1994

Fortuna

12.08

54.

Jorrit van den Born

1994

AV '40

12.14

55.

Niels Cloosterman

1994

Nijmegen Atletiek

12.16

56.

onbekend

1993

12.17

57.

Marnix Baelde

1994

Sparta

12.22

58.

Ronald Cockx

1994

DJA

12.24

59.

Robin Borsje

1993

Passaat

12.24

60.

Michiel Keizer

1994

Energie

12.25

61.

Luuk Litsenburg

1994

Fortuna

12.27

62.

Daniël Oldenstam

1993

Fortuna

12.27

63.

Lennart Zandbergen

1994

Fortuna '67

12.28

64.

Jaap Martin

1994

Attila

12.34

65.

Thibaut Coenegracht

1994

Sprint

12.36

66.

Rik Maarsen

1993

AV Aalsmeer

12.50

67.

Ruben Zwemstra

1994

Scorpio

12.51

68.

Maurice Koot

1994

Sprint

12.54

69.

Anthony Tuijtelaars

1994

Gloria

13.03

70.

Kars van Gestel

1994

Gloria

13.13

71.

Gijs Graat

1994

PSV

13.21

72.

Martijn Kok

1993

Attila

13.28

73.

Vincent van Nimwegen

1994

Gloria

13.48

74.

Renze Dekker

1993

Clytoneus

14.04

75.

Marco van Brunschot

1994

Tilburg Road Runners

14.30

76.

Senna van Iersel

1993

Attila

14.49

Jesse van de Ven heeft dus goede papieren voor het NK veldloop in Gilze-Rijen, maar de nationale titelstrijd is nog ver weg, en er zal ook dan eerst gelopen moeten worden. Een carnavalsgriep kan al roet in het eten strooien. Paus Clement VI ging tijdens de pestepidemie rond 1350 tussen twee vuren zitten, maar er zijn tegenwoordig leukere middelen om een ziektegolf buiten de deur te houden.


© 2007-2008 by Michel Franssen

 

Terug naar homepage tracklion

Terug naar atletiekcijfers 2007